De site voor de meest smakelijke gerechten

Tom Yum

By Coen      

oktober 2, 2019

Tom Yum Goong soep is een van de meest bekende gerechten in de Thaise keuken, in deze recepten staat hoe je de authentieke Thaise street food-stijlversie maakt. Er zijn 2 verschillende soorten Tom-Yum, de duidelijke versie en de romige versie, en er zijn aanwijzingen voor het maken van beide typen. Tom Yum Goong nam sai is Tom Yum met garnalen in een heldere bouillon, terwijl Tom Yum Goong nam khon de romige melkachtige versie is. In tegenstelling dat veel mensen denken dat Tom yum romig is gemaakt met kokosmelk, is het eigenlijk nom kream tiam , wat een ingeblikte verdampte melk is (in tegenstelling tot gezoete gecondenseerde melk).

Ingredients

2 liter water

4 stengels citroengras

1 inch brok van galangal

10 kaffir limoenblaadjes

10 Thaise pepers

5 teentjes knoflook

½ kilo garnalen

300 gram oesterzwammen

2 Roma-tomaten

2 witte uien (middelgroot formaat)

2 theelepels suiker

8 - 12 eetlepels vissaus (afhankelijk van je smaak)

8 - 12 eetlepels limoensap (10 - 15 limoenen)

Handvol koriander

Directions

1Als eerste moet je 2 liter water laten koken.

2Daarna pers je de limoenen. Snijd er 10 en leg ze in een kom en bewaar ze om later te gebruiken.

3Pak daarna een stengel citroengras en haal het buitenste blad er af.

4Daarna kan je een hamer gebruiken of iets anders zwaars om het citroengras lichtjes te kloppen zodat de smaken vrij komen.

5Snijd dan diagonale plakjes van ongeveer 1inch.

6Snijd dan het wortelgedeelte van galangal in plakjes.

7Scheur dan ongeveer 10 kaffir limoenblaadjes eraf om smaak vrij te maken.

8Schil dan ongeveer 5 teentjes knoflook.

9Ga dan aan de slap met je “prik kee noo”.

10Snijd de stengel af dan kan je de rest in 2 stukken snijden.

11Ook kan je de zaden verwijderen als je vind dat er een te erge chili smaak aan zit.

12Gooi de citroengras, laos, kaffir limoenblaadjes, knoflook en pepers in het water.

13Je kunt de deksel erop zetten zodat het begint te koken en alle kruidenaroma's sneller loslaten.

14Bereid je garnalen nu voor (of wat voor vlees je ook wilt maken).

15Sinds ik goong mae nam zoetwatergarnaal, heb gebruikt, heb ik eerst alle tentakels afgehakt.

16Kook je soep met alle kruiden erin voor ongeveer 10 minuten, en je kunt doorgaan en gooi de garnalen in en zet het vuur laag.

17Voeg vervolgens de champignons toe, die u vooraf moet spoelen.

18Neem twee Roma-tomaten en twee kleine witte uien en snijd ze in partjes.

19Ga door en voeg ze toe aan de tom yum.

20Als je garnalen gebruikt voor dit tom yum-recept, krijg je mogelijk wat schuim bovenop je soep, in welk geval je het lichtjes van de bovenkant kunt vegen en weggooien.

21Kook de tom yum ongeveer 2 - 3 minuten.

22Voeg vervolgens eerst ongeveer 6 eetlepels vissaus toe en 2 theelepels suiker.

23Je hebt misschien meer van elk nodig, maar begin daarmee.

24Kook je tom yum nog een minuut en zet dan het vuur uit.

25Je wilt niet dat je tom yum te gaar wordt.

26De champignons en uien moeten zacht zijn en dan is het klaar.

27Zodra je warmte is uitgeschakeld, ga je terug naar je limoensap en voeg je ongeveer 8 eetlepels limoensap toe (afhankelijk van hoe zuur je het vindt, vind ik het erg zuur).

28Zorg ervoor dat je smaaktest tot je tom yum perfect zuur en zout is. Mogelijk moet u meer vissaus, suiker of limoensap toevoegen.

29Snijd tenslotte een handvol vers in stukjes

00:00

0 Beoordelingen

All fields are required to submit a review.

nl_NLDutch
nl_NLDutch