De site voor de meest smakelijke gerechten

Stamppot

By Coen    

november 29, 2019

Stamppot is een traditioneel Nederlands gerecht gemaakt van een combinatie van aardappelen gepureerd met een of meerdere groenten.
Deze plantaardige paringen omvatten traditioneel zuurkool, andijvie, boerenkool, spinazie, raapgroenten of wortel en ui. Bladgroenten zoals andijvie mogen rauw worden achtergelaten en alleen in de beslagfase aan de aardappelen worden toegevoegd. Sommige minder gangbare regionale variëteiten van stamppot worden gemaakt met fruit en aardappelen, zoals blauwe bliksem, gemaakt met peren en hete bliksem, gemaakt met appels. Ananas kan ook worden gebruikt in zuurkool of witlof stamppot. In de afgelopen jaren zijn variaties op de traditionele stamppot steeds populairder geworden bij het toevoegen van ingrediënten zoals raket, prei, bieten, zoete aardappel, paddenstoelen en verschillende andere groenten. Soms wordt vis ook als ingrediënt in stamppot gebruikt in plaats van als een apart gerecht. Stamppot is een eten echt typische voor de winter om het warm te krijgen.
Stamppot wordt meestal geserveerd met worst (in Nederland vaak gerookt, in België vaak gebakken), julienned bacon of gestoofd vlees. Andere toepasbare ingrediënten zijn kaas, augurken, noten of ingelegde uien.
Bereide stamppot kan worden gekocht bij winkels en supermarkten. Het kan ook worden besteld in café-achtige restaurants, maar strengere recente regels over toegestaan voedsel in tavernes versus restaurants hebben het gebruik van eenvoudige gerechten in vele pubs beperkt.

Ingredients

Ingrediënten

1,5 kg zachte aardappelen

2 laurierblaadjes

2 sjalotten

3 eetlepels boter

750 gram boerenkool

2 rookworsten

2 kopjes / 475 ml melk

Een klein beetje van vers geraspte nootmuskaat

Een beetje zout

Een beetje peper

Directions

Voorbereiding

Er zijn twee methoden om stamppot te bereiden:

Vorm 1

1Stamppot wordt bereid door de groenten en aardappelen apart te koken.

2Eenmaal klaar, worden de aardappelen toegevoegd aan dezelfde pot als de groenten en worden ze allemaal grondig samen fijngestampt.

3Rookworst is het favoriete stuk vlees dat in Nederland aan het gerecht wordt toegevoegd.

Vorm 2

1Stamppot kan ook in een enkele pot worden gemaakt.

2Aardappelen en de groente of fruit naar keuze worden in de pot geplaatst.

3Water wordt toegevoegd en het mengsel wordt aan de kook gebracht.

4Nadat de groenten gekookt en gedroogd zijn, worden melk, boter en zout toegevoegd en worden de groenten samen fijngestampt.

5Soms wordt dezelfde pot ook gebruikt voor het opwarmen van worst, maar die wordt niet fijngestampt.

6Een voorbeeld dat vaak met deze methode wordt bereid, is hutspot met wortelen en uien als groenten.

7Lardons (spekjes) worden vaak toegevoegd voor smaakstoffen.

8Het is ook gebruikelijk om een gaatje in de top van de mix op het bord te maken en het te vullen met jus, in het Nederlands bekend als een kuiltje jus (kleine juskuil)

00:00

0 Beoordelingen

All fields are required to submit a review.

nl_NLDutch
nl_NLDutch