De site voor de meest smakelijke gerechten

Hutspot

By Coen    

november 25, 2019

Hutspot is een gerecht van gekookte aardappelpuree, wortelen en uien met een lange geschiedenis in de traditionele Nederlandse keuken. Hutspot wordt het vaakst gegeten in de winter periodes

Geschiedenis van het gerecht
Volgens historici kwam het recept voort uit de gekookte aardappelbeetje die achtergelaten werden door snel vertrekkende Spaanse soldaten tijdens hun Beleg van Leiden in 1574 tijdens de Tachtigjarige Oorlog, toen de bevrijders de dijken van de lager gelegen polders rondom de stad doorbraken. Dit overstroomde alle velden rond de stad met ongeveer een meter water. Omdat er maar weinig of geen hogere punten waren, waren de Spaanse soldaten die in de velden kampeerden overspoeld.
De viering van dit evenement, bekend als Leidens Ontzet, wordt nog steeds iedere 3 oktober gevierd in Leiden en door Nederlandse mensen over de hele wereld. Traditioneel omvat de viering het eten van veel hutspot.

Hutspot wordt normaal gesproken gekookt met klapstuk in hetzelfde vat. Klapstuk is een stuk vlees van de ribben. Het is gemarmerd met vet en reageert goed op langzaam koken in hutspot. Als klapstuk niet te verkrijgen is, wordt er vaak gerookte bacon gebruikt. De gebruikte wortels zijn over het algemeen van het type dat bekend staat als winterpeen, die het gerecht zijn smaak geeft die gewone wortelen niet kunnen hebben.

Het eerste Europese record van de aardappel is pas in 1537, door de Spaanse veroveraar Juan de Castellanos, en het verspreidde zich tot heel Europa. Dus de oorspronkelijke verhaal verwijst waarschijnlijk naar wat de Nederlanders een zoete aardappel of pastinaak noemen, een pastinaak; deze groente speelde een vergelijkbare rol in de Nederlandse keuken voorafgaand aan het gebruik van de aardappel als hoofdvoedsel.
Vergelijkbare gerechten

Gerelateerde Nederlandse aardappelpuree gerechten zoals stamppot zijn onder andere boerenkool, andijvie, spruitjes en of zuurkool, meestal met wat rookworst of gerookt spek. De dikke textuur van het gerecht verschild het van andere, meer gepureerde aardappelschotels. Meer een hartige maaltijd dan een bijgerecht, hutspot is erg populair tijdens de lange Nederlandse winter. De Zweedse schotelrotmos is vergelijkbaar, behalve de uien die worden vervangen door koolraap. Ondanks de gelijknamige naam is het een apart gerecht uit de Vlaamse hutsepot, een vleesstofpot met groenten.

Ingredients

Ingrediënten

1 kilo wortelen, geschild en in kleine brokjes gesneden

1 kilo gele uien, in blokjes gesneden

1 kilo Yukon Gold aardappelen, geschild en in vieren gesneden

½ kilo stuk gerookt spek

2 eetlepels boter

½ theelepel zout

Directions

Bereiding

Het koken van hutspot duurt ongeveer 60 minuten. Het voorbereiden duurt ongeveer 10 minuten. Het is voor 10 personen te serveren.

1Plaats de wortels en uien in een grote pot. Bedek met 2 kopjes water

2Plaats een stuk spek bovenop. Dek af en kook 35 tot 40 minuten, totdat uien en wortels zacht zijn.

3Verwijder bacon. Giet af en bewaar kookvloeistof. Leg gekookte wortels en uien opzij.

4Kook aardappelen in dezelfde kookvloeistof en kook ze tot ze uit elkaar vallen.

5Pureer aardappelen met wortels en uien. Roer boter en zout erdoor.

6Snijd bacon in dunne stukjes en serveer naast of op de hutspot

00:00

0 Beoordelingen

All fields are required to submit a review.

nl_NLDutch
nl_NLDutch