De site voor de meest smakelijke gerechten

Hollandaisesaus

By Coen      

april 12, 2019

Ik geef het voorkeur om Hollandaisesaus rechtstreeks in een kom te maken, omdat de vorm ervan vergelijkbaar is met die van een kom.

Ingredients

3 eierdooiers

2 eetlepels water

175 g ongezouten boter, gesneden in blokjes

2 eetlepels vers citroensap

Zout

Gemalen witte peper

Directions

1Plaats een hittebestendige kom over een middelgrote pan die voor een kwart gevuld is met water.

2De kom moet goed in de pan passen zonder het water aan te raken (til de schaal op om te controleren en verwijder wat water als dit wel het geval is).

3Verwijder de kom, dek de pan af en breng het water op hoog vuur aan de kook.

4Ontdek en reduceer het vuur tot zeer laag, zodat het water nauwelijks pruttelt (er moet bijna geen beweging zijn).

5Het is belangrijk dat het water nauwelijks suddert tijdens het maken van de saus - als het te heet is, zullen de eidooiers te veel koken en de saus schiften.

6Leg de eierdooiers en de 2 eetlepels in de hittebestendige kom en plaats deze over de pan.

7Gebruik een draadballonklopper om het mengsel gedurende 3 minuten constant te kloppen of totdat het dik en bleek is, en in volume is verdubbeld en een lintspoor wordt gevormd wanneer de garde wordt opgetild.

8Voeg de boter toe als een kubus per keer toe, en een andere kubus kun je eraan toe voegen wanneer de vorige volledig is opgenomen. (Het duurt ongeveer 10 minuten om alles toe te voegen.)

9Als boter te snel wordt toegevoegd, zal het niet gemakkelijk mengen met de eierdooiers of kan de saus volume verliezen.

10Tegelijkertijd is het belangrijk dat de boter op kamertemperatuur is en een kubus per keer toevoegt, zodat het niet te lang duurt om te worden verwerkt.

11Als de saus te lang kookt, kan deze smelten.

12De saus begint te verdunnen wanneer u begint met het toevoegen van de boter.

13Zodra de emulsie eenmaal is gevormd (na ongeveer de derde kubus), zal deze echter weer dikker worden.

14Het blijft verdikken als de resterende boter wordt toegevoegd. Als de saus ronddraait of uit elkaar valt, kan het worden bewaard zolang het niet korrelig is en de eieren niet te oud zijn.

15Haal de kom uit de pan en plaats de pan op een hittebestendig oppervlak.

16De gekookte saus moet de consistentie van zeer licht gezoete ingedikte crème hebben.

17Klop het citroensap erdoor en breng op smaak met zout en peper. Serveer onmiddellijk.

18Tip: Je kunt de hollandaisesaus beter gelijk serveren en niet tot de volgende dag bewaren en dan opwarmen, want de kans dat de hollandaisesaus gaat schiften is heel groot

00:00

0 Beoordelingen

All fields are required to submit a review.

nl_NLDutch
nl_NLDutch