De site voor de meest smakelijke gerechten

Hachee recept

By Coen      

september 5, 2019

Meer Nederlands eten dat je niet in veel restaurants zult vinden! Dit is hier een typisch Nederlandse winterstoofpot. Een beetje zoals de Nederlandse versie van Boeuf Bourguignon. Ik denk dat je het moeilijk vindt om een Nederlander te vinden die op de een of andere manier niet opgroeide met Hachee. Vooral familierecepten. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om de geur van keukens overal in de stad te missen als je door de straten van Gouda loopt. Mijn gok is dat we schaamteloos de naam van de Franse hâché hebben gestolen. Maakt het echter niet minder goed. Het is een stevige en relaxte biefstuk en uienstoofpot die traditioneel wordt geserveerd met aardappelpuree en gestoofde rode kool. Dit is voor je comfort food deluxe-bestand en geloof me als ik zeg dat de tijd die je eraan besteedt dit de moeite waard zal zijn. Leg hem gewoon op je luie en koele zondagmiddag en vergeet alles totdat de geur van Holland je huis vult.

Ingredients

2 pond stoven biefstuk

4 grote uien

3 eetlepels bloem

Water (ongeveer 4 tot 5 kopjes)

2 bouillonblokjes

2 eetlepels melasse (van appelstroop)

2 lichtzoete en zure appels

1 kleine kan tomatenpuree (3 oz)

1 takje rozemarijn

2 laurierblaadjes

4 teentjes

10 peperkorrels

Zout en peper

Boter

Optioneel: het toevoegen van een beetje bruin bier of rode wijn versterkt de smaak van de stoofpot

Directions

12 pond stooflapje vlees, in ongeveer 1 inch gesneden en in stukjes gesneden met een papieren handdoek. Vlees zal niet goed bruin worden als het vochtig is.

24 grote uien. Deze stoofpot is sterk afhankelijk van ui voor smaak. Gelukkig zucht.

3Geef ze een ruwe hak.

4Breng de vleesblokjes op smaak met een royale hoeveelheid zout en vers gescheurde zwarte peper.

5Verhit wat boter en bak de vleesblokjes een paar stukjes per keer tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn. De pan niet overladen of bruin worden.

6Terwijl u het vlees bruin maakt, schilt u ook de appels. Ik heb Goudhoudette gebruikt, een lichtzoete en meer zure appel. Snijd ze in blokjes.

7Zodra de laatste lading bruin is, breng je al het vlees over naar een grote Nederlandse oven. Vooropgesteld dat je in eerste instantie niet bent begonnen met een Nederlandse oven.

8Kook de uien. Oh man, ik hou meer dan van de geur van kookuien. Oké, de geur van het haar van mijn baby, maar dat is alles.

9Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn. Gewoon een beetje bruin en doorschijnend is prima. Voeg ze toe aan de rundvleesblokjes.

10Schep er nog 3 eetlepels bloem bovenop, roer erin en laat het een minuut koken.

11Roer de tomatenpuree erdoor en geef het een extra minuut om op te zoeten.

12Giet er net genoeg water in om het vlees onder te dompelen.

13Dit zal eindigen op ongeveer 4 tot 5 kopjes.

14Voeg de in blokjes gesneden appels toe, tijm (gebruik indien gewenst meer tijm) kruidnagel, peperkorrels en bouillonblokjes.

15Spike de stoofpot met 2 eetlepels melasse (of appelstroop). Als je in Nederland bent, spoor ik je aan om een afgebrokkeld stukje ontbijtkoek toe te voegen. Het is goddelijk.

16Twee of drie laurierblaadjes en een verse rozemarijntwijg. Ik denk dat de rozemarijn een groot verschil maakt.

17Afhankelijk van hoe zout de bouillonblokjes zijn voeg een beetje extra zout toe. Vergeet niet dat je later altijd meer kunt toevoegen. Ik bleef bij een theelepel.

18Breng het aan de kook. Doe het deksel op en vergeet alles voor de volgende, zeg 2 en een half tot 3 uur. Je kunt af en toe wel roeren als je dat echt wilt.

19Hier is hoe de mijn eruit zag na 3 uur. Nog steeds een beetje hoog op vloeistof en we willen dat het meer een jus is, dus ik deed het deksel eraf en liet het koken.

20Houd in gedachten dat hoe langer je deze stoofpot kookt, des te beter hij zal smaken! Dus het is ook een perfecte stoofpot voor je slowcooker.

Persoonlijke voorkeur

1Hier is mijn persoonlijke voorkeur. Ik gebruik mijn stamper om het vlees te breken. Daarna liet ik het nog 30 tot 45 minuten sudderen totdat de jus de consistentie had waarnaar ik op zoek was. Controleer de smaak en voeg peper toe! Een flinke hoeveelheid.

2Gooi de laurierblaadjes, rozemarijntwijg, kruidnagel en peperkorrels weg. Als je ze kunt vinden, is dat wel zo.

3Dit was een snelle foto genomen aan mijn eettafel: fijngestampt aromatisch rundvlees, jus, rode kool en zachte aardappelpuree. Dit is het leven.

4Hachee bevriest erg goed, dus kook een dubbele batch als je later gemakkelijk toegang wilt!

00:00

0 Beoordelingen

All fields are required to submit a review.

nl_NLDutch
nl_NLDutch